Széchenyi 2020

Sajtóközlemény

Galgahévízi autóbusz megállóhelyek korszerűsítése, közlekedésbiztonság javítása

2023.03.13.

Galgahévíz Község Önkormányzata pályázatot nyújtott be a Terület-és településfejlesztési Operatív Program Plusz keretén belül az Élhető települések tárgyú felhívásra. A „Galgahévízi autóbusz megállóhelyek korszerűsítése, közlekedésbiztonság javítása” elnevezésű pályázat TOP-PLUSZ-1.2.1-21.-PT1-2022-00026 azonosítószámot kapta. A benyújtott pályázat pozitív elbírását követően az Önkormányzat által elnyert támogatás összesen 213.524.596 Ft

A projekt keretében a település belterületén található buszöblök, esőbeállók felújítása és az új gyalogátkelőhelyek kialakítása lesz az elsődleges cél.

A központi megálló teljes mélységű buszöböl kialakítással készül, valamint a központban lévő mindkét irányú buszvárót intelligens megállóvá alakítják át, amelyben a művelődési ház wifi hálózatára kapcsolódva internetelérés lesz biztosított. Valamennyi meglévő és átépített buszmegálló (10 db) akadálymentesítésre kerül, illetve 9 db megállóhelyen új esőbeálló kerül kiépítésre. A projekt keretében a zöldfelületek növelése is tervezett, a fejlesztés által létrejövő új parkolóhelyek és zöldfelületek területe összesen 120 m2 lesz.

Az érintett buszmegállók egy része régi, leromlott állapotú esőbeállóval rendelkezik, a másik része pedig egyáltálán nem rendelkezik az időjárási viszontagságok ellen védelmet nyújtó létesítménnyel. Az autóbuszmegállóhelyek jelenleg nem akadálymentesek, amely jelentősen megnehezíti a mozgássérültek, illetve babakocsival, járókerettel közlekedők stb. helyzetét.

A projekt keretében a Kegyeleti park és a katolikus templom közötti szakaszon 2 db új, napelemmel működő sebességmérő tábla kihelyezése tervezett. a projekt részeként a település jelenleg egyetlen, központi gyalogátkelőhelyének korszerűsítése is megvalósul jelzőlámpa, továbbá FNS (fluor-neon sárga) „Kijelölt gyalogos átkelőhely” jelzőtáblák kihelyezésével, illetve 30 méter hosszúságú záróvonal felfestésével. A gyalogosok láthatóságának biztosításához a láthatósági viszonyokat zavaró elemek (oszlop, reklámtábla, növényzet) eltávolításra, áthelyezésre kerülnek. Továbbá 2 új gyalogátkelőhely is kialakításra kerül, taktilis útburkolati jelzésekkel együtt, a település legforgalmasabb részein.

A beruházás során szükséges és indokolt teljesítményű, megújuló energiaforrást hasznosító berendezések alkalmazása történik meg, ugyanis a sebességmerő táblák üzemeltetését, a menetrend táblák, illetve a 6 férőhelyes B+R parkoló megvilágítását is napelemmel működő lámpák, kandeláberek fogják biztosítani.

A projekt keretében megvalósítani tervezett tevékenységek megvalósítási helyszín szerint:

696 hrsz: a Hévízgyörk felőli oldalon lévő autóbusz megállóhelyeknél (Galgahévíz, 7-es km-kő; Galgahévíz, Kegyeleti park) csökkentett mélységű buszöböl kialakítása, peronokok építése, mindkét oldali megállók peronjainak akadálymentesítése, esőbeállók elhelyezése, egy új gyalogátkelőhely létesítése, sebességmerő tábla kihelyezése;

3 hrsz: a Galgahévíz, Községháza központi autóbusz megállóhelyeknél teljes mélységű buszöböl kialakítása, a peronok akadálymentesítése, okos váróteremmé alakítás, esőbeállók építése, a buszmegálló alatt D 400-as áteresz elhelyezése és a csatlakozó árokszakasz burkolása 3-3 m hosszban, a központi gyalogátkelőhely jelzőlámpássá történő átalakítása, autóparkolók és 6 férőhelyes B+R tároló létesítése, zöldfelület kialakítása 120 m2 őshonos fafajokkal és füvesítéssel;

1000 hrsz: a Hévízgyörk felőli oldalon lévő autóbusz megállóhelyeknél (Galgahévíz, Ady Endre u.; Galgahévíz, Fő út 289.) csökkentett mélységű buszöböl kialakítása, peronokok építése, mindkét oldali megállók peronjainak akadálymentesítése, esőbeállók elhelyezése, egy új gyalogátkelőhely létesítése, sebességmerő tábla kihelyezése;

Az Önkormányzat a Támogatási Szerződést 2022. március 31-én aláírta, mely szerződés a Támogató aláírásával 2022.04.05-én hatályba is lépett. A közbeszerzési eljárás sikeresen lezajlott, a kiválasztott kivitelezővel a szerződés aláírása megtörtént.

„A projekt a Széchenyi Terv Plusz program keretében valósul meg.”

„A projektről bővebb információt a www.galgaheviz.hu oldalon olvashatnak.”

További információ kérhető: a Polgármesteri Hivatalban (Tel.: 06-30-999-1354)

e-mail: hivatal@galgaheviz.hu

Share This