Üdvözöljük Galgahévízen

Civil szervezetek

II. Rákóczi Ferenc Nyugdíjas Egyesület

elnök: Rostás László

elnök helyettes: Csákány Lászlóné

A népdalkör 1991-ben alakult meg 20 fővel, Gyetván János, akkori klub elnök kezdeményezésére. A csoport hétfőnként találkozik a művelődési házban, de nemcsak a próba kedvéért, hanem a maguk és egymás örömére énekelnek, beszélgetnek ilyenkor.

Gyakran kapnak az ország legkülönfélébb részeire fellépési meghívót, amit rendszerint el is fogadnak. A fellépéseken kívül is gyakran kirándulnak együtt, egyszerűen azért, mert jól érzik magunkat egymás társaságában.

Az elmúlt 25 évben sajnos sokan végleg elmentek már közülük, de emlékükkel még ma is közöttük vannak. Hál’ Istennek az utánpótlás biztosított, így a létszám ma is húsz fő körül mozog.

A nyugdíjas népdalkör tagjai Galga menti népdalokkal szívesen vállalnak fellépést!

Pávakör

 

 

"Galga vize szép csendesen kanyarog,

Selymes partján barna kislány andalog,

Onnan nézi a rohanó fényes habokat,

Amelyet a tavaszi szél hajtogat."

Községünkben sosem volt elfelejtve a hagyományőrzés , a népdal és ennek, az alázatosságig tartó szeretete sem.  Polgáraink sem   feledkeztek meg Vass Lajos pacsirtáiról az 1971 es hívó szóról.  A pacsirta trillázására feleltek, amikor  1972 ben asszonyaink összeálltak, meghallva ennek a kismadárnak a hívó hangját és megmutatták községünkben is él még a népdal, őseink hagyatéka. Negyven évvel ezelőtt megalakult egy lelkes  asszonykórus. Tagjai énekeikkel, dalaikkal kinyitották Galgahévízen a népdal kapuját. Hamarosan csatlakoztak hozzájuk férjeik, férfi ismerőseik, szinte egyedülállóan az országban az  együttest  házaspárok  alkottak többségében. Megmutatták, megmutatják tehetségüket, évről-évre minősített tudásukat, az országos és területi versenyeken. Az elmúlt egy emberöltő alatt, töretlen lelkesedéssel folytatják a hajdan megkezdett művészetüket. Dalaikkal, előadásaikkal Galgahévíz hírnevét öregbítik. Fellépnek szűkebb hazájukban, nevüket ismerik a történelmi Magyarország területén egyaránt. Önzetlen, vidám természetű kis csapat volt.  Műsort adtak, tűzoltó- és nőnapi, augusztus 20-i vagy éppen szüreti mulatságban, mindenhova mentek, ahova hívták- hívják Őket.

Eltelt 40 év, (eltelt egy emberöltő). Nem változtak a fellépő ruhák, megváltoztak az arcok, bővült a pávakör  zenei kínálata, de az ének szeretete, a vidám hangulat töretlenül, mindmáig megmaradt. Továbbra is önzetlenek, ahova hívják őket szerepelni, szeretettel mennek. Jelen időben folyamatosságról beszélünk.  Be kell vallanunk azonban, hogy egy ifjabb csapat átvette és örömmel folytatja az általuk elindított folyamatot. Megtisztelő egy olyan csoport munkásságát folytatni kit országszerte ismertek-ismernek a mai napig. Dicséretben nem volt hiánya a csoportnak hisz az elismeréseken, arany fokozat, aranypáva,  Vass Lajos díjon  és a Fekete Dió díjon kívül a csoportból egyéni díjat is kaptak  kiemelkedő munkásságukért. Péli Andrásné Győri Margit, Vanó Miklósné Dolányi Ilona  és Mészáros András Pest Megyei Kiváló Népművelői díjat kapott.

De  szívesen emlékeznek rájuk Franciaországban, Németországban, Ausztriában és a szerbiai Kikindán,  ahol tartós barátságok is születtek.

És mindezek mellett ne feledkezzünk el a csoport felkészítőiről sem.

Sára Ferencről, Lázár Katalinról, Hintalan Lászlóról- Benedek Krisztináról, Köles Éváról, Balla Tímeáról és Gregori Éváról sem. Ezen oldalon keresztül is köszönjük az időt melyet velünk töltöttek, a szakmai tudást melyet belénk oltottak, és a sok- sok biztatást, amelyet éveken keresztül kaptunk Tőlük. További életükhöz kívánok nagyon sok erőt, egészséget. Kívánom, sokáig tudják Magyarország és tájegységeinek hagyományát továbbadni, a galgahévízi pávakörrel való együtt működésüket jó szívvel őrizni.

 

Vanó András polgármester

 

Hagyományőrző együttes

GALGAHÉVÍZ HAGYOMÁNYŐRZŐ EGYÜTTES

2004 -2007

Galgahévízi Hagyományőrző Együttes az 1970-es években alakult a község hagyományait tisztelő és szerető emberekből. Azok az évek termékeny időszakai voltak a csoportnak, hiszen számtalan belföldi és külföldi vendégszereplést tudhatott magáénak. Mint számtalan helyen, náluk is bekövetkezett egy „völgyi” időszak. De vannak olyan régi tagok, akik még hisznek abban, hogy ezen értékeket meg kell őrizni, igyekeznek a „dombtető” felé terelgetni a 2004. évben új tagokkal bővült csoportot.

Az újjáalakult együttes művészeti vezetője Hajdú István, a pávakor dalait Gregori Éva tanítja be, s az együttes elnöke Vanó András.

Túl vannak már területi minősítőn, belföldi vendégszerepléseken, valamint, egy augusztusi, franciaországi turnén is. Igen jó kapcsolatot tartanak a vajdasági Kikindán élő, hagyományaikat szintén tisztelő barátaikkal.

A csoport rendszeresen képviseli Galgahévízt a Pávaköri találkozókon is, a visszajelzések szerint igen nagy sikerrel, hiszen 2005. évben, Egerben „TERÜLETI KIVÁLÓ” minősítést kapott. Majd 2006 tavaszán, Székesfehérváron térségi arany, ugyanez év őszén Egerben országos arany minősítést, és ARANYPÁVA Díjat kapott.

A csoport fontos feladatának tartja a magyar emberek ünnepköréhez tartozó hagyományok őrzését, ezek feldolgozását, színpadra vitelét. Az együttes a Galga mente táncait, hagyományait mutatja be, autentikus – tematikus, valamint táncházi műsorszámokkal.

Öltözetükre színes, a korosztályokat megkülönböztető viselet a jellemző.

Előadásukban az alábbi műsorok láthatók:

 • „A FONÓBAN…” karácsony böjtjének előestéje…
 • „SZÁRAZ SZERDA LESZ A HÉTEN…” c. műsor a farsang utolsó napját, a „kútba estem” játék tipikus párválasztását mutatja be, hiszen farsangi időszakban nézte ki a lányt a maga számára a fiú. A felszabadult mulatás a farsang utolsó napjának köszönhető, hiszen a napok óta folyó mulatságot már a hathetes böjt követi.
 • „KÉRETÉS….” a bálban kiszemelt leány táncoltatása, majd a kéretés hagyományának bemutatása a lányos háznál.
 • „A CSÁKI BÍRÓ LÁNYA” című balladát új feldolgozásban láthatjuk.

Előkészületben: GALGAHÉVÍZI LAKODALMAS

Asszonyok és férfiak…
Asszonyok és férfiak Fiúk és lányok csoportja Vasárnap délután a Bika-tó partján

Köszönjük tagjainknak társadalmi tevékenységben végzett munkáját, az Önkormányzat támogatását, hiszen eddig is, és remélhetőleg a jövőben is adja támogatását a hagyományok ápolásához, és elősegíti azon törekvést, melyről Kodály Zoltán így ír:

" És mindez az ékszer is holt kincs a láda fenekén. Életet akkor kap, ha viselik: a népdal is, mennél többeké lesz, annál nagyobb lesz világító ereje."

Bízunk benne, hogy ez az erő megmutatkozik a galgahévízi emberek tetteiben és hirdetik - őrzik őseink hagyományait.

Vanó András
elnök

FIGYELEM!

Az együttes szívesen vállal fellépéseket az alábbi műsoraival:

 • Farsangoló
 • Csáki bíró lánya
 • Advent idején a fonóban
 • Kéretés

Az együttes részét képező PÁVAKÖR számos „szerelmes”, „katonás”, valamint „aratós” csokorral szintén szívesen vállal fellépést!

 

Cantiamo kórus

Cantiamo kórus, amely csak néhány éve alakult s máris rengeteg szép sikert tudhat maga mögött.

A kórus vezetője Novák Istvánné

Négy évvel ezelőtt alakult Galgahévízen egy női kórus. Eleinte egyszólamú énekeket, majd kánonokat, népdal-feldolgozásokat később egyházi énekeket is tanult a csoport.

Fennállásának rövid ideje alatt közel száz fellépést tudhat maga mögött. Állandó szereplője lett a Galga-menti művészeti találkozóknak Aszódon, Bagon, Hévízgyörkön, Turán és természetesen Galgahévízen. Az énekkar Pécelen, Kazáron, Szegeden és három ízben Lengyelországban is énekelhetett. 2005-ben karácsony előtt jelent meg első CD lemezük, aminek kapcsán felvették a Cantiamo nevet.

A kórus jelenlegi célja a tanulás, hogy minél több zenei műfajban, minél több művel ismerkedhessenek meg önmaguk és a közönség örömére.

Galgahévízi Sport Klub

A Galgahévízi Sk. immár 70 éves múltra visszatekintő sport egyesület.  Az elődökhöz hasonlóan a csapat a foci szeretetéért tarja fontosnak a szakosztály fenntartását, folyamatos megújulását. A 2012 es év ennek hű példája, hiszen a bajnokságot  már egy teljesen új, és fiatalokból álló csapat játékosai kezdték meg. Számukra a tisztességes játék, a józan sportetika fontossága az első. Feltett szándékuk, hogy e cél érdekében is lehet közösséget és eredményes csapatot alkotni. Bíznak benne a sport barátok , játékos társak is így gondolják, és ehhez méltóan játszanak bajnokságon, baráti találkozókon.

a 2012 es évben az új vezetőségi feladatokat ellátó személyek

elnök :

Vanó András polgármester

elnökségi tag :

Kiss Róbert

Vanó Archibald András

pénztárosi feladatok:

Fábián Ildikó

személyében látják el.

Mérkőzéseiken szívesen látják a szakágnak drukkoló és érdeklődő polgárokat. Kérik minél többen látogassák a mérkőzéseiket, helyben és idegenben egyaránt.

Galgahévízi Wado-ryu Karate Klub

Galga Természetbarát Egyesület

Galgamenti Népfőiskola

Galgamenti Népfőiskola

Cím: Galgahévíz, Fő út 106.
Tel.: 28/460-276
e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Adószám: 19180492-1-13
Számlaszám: 65900152-13011794
Honlap: http://www.galga-nfi.info.hu/
Facebook oldal: Népfőiskola

A Galgamenti Népfőiskola 1989. október 23-án kezdte meg működését. 1992. óta a szervezeti és intézményi hátteret a Szentandrás Alapítvány adja, mely 1998. óta közhasznú szervezet.

Működésünk

Közéleti népfőiskolai programokkal kezdtünk, majd a mindennapi életet segítő programok kerültek előtérbe: nyelvtanulás, jóga, autogén tréning, környezetvédelem és ökológia, az egészség megőrzése a családban és az iskolában, a személyiség fejlesztése. Ezeken túl szervezünk szakmai továbbképző csoportokat segítő foglalkozásúak számára, mint pl. iskolai és óvodai pedagógusok, védőnők, szociális területen dolgozók.

Az elmúlt évek alapozták meg a környezetvédelmi tanácsadást, ami az egészséges emberre és környezetére teszi a hangsúlyt.

Erőforrásaink

Nélkülözhetetlenek önkéntes segítőink, a Baráti Kör tagok, a kuratórium tagjai, valamint azok a szakemberek és előadók, akik programjainkat vezetik.

Szoros kapcsolatot tartunk fenn a helyi szervezetekkel és kölcsönösen támogatjuk egymást: Kodály Zoltán Művelődési Ház, Galgahévíz Község Önkormányzata, a helyi Egyházközség, Faluszépítő Egyesület, a helyi óvoda és iskola, az egészségügyi szolgálat, valamint a Budapest Környéki Népfőiskolai Szövetségé, és a Gödöllői Mentálhigiénés Egyesület, GAIA Ökológiai és Természetgyógyászati Alapítvány

Szolgáltatásaink:

 • Környeztvédelmi hírek, események a Galga mentén, országos pályázatok figyelése az Ökoszolgálat segítségével
 • Környezetvédelmi, egészségvédelmi lapok kölcsönzése: Lélegzet, KukaBúvár, GAIA Sajtószemle, Biokultúra újság, Környezeti Nevelési Hírlevél, Ideál-Természetgyógyá-szat
 • Zöld Pók számítógépes hálózat információi
 • Pedagógusok, önkormányzatok részére a havonta megjelenő ÖKO-INFO hírei
 • Könyvtári kölcsönzés az egészségmegőrzés, a mentálhigiéné, és a környezetvédelem területét érintő könyvekből
 • Komposztaprító kölcsönzése
 • Iskolák és óvodák részére komposztőrjárat szervezése
 • Pedagógiai környezeti-nevelési segédanyagok

Galgahévízi Faluszövetkezet

Galgahévíz festői szépségű tájon, a Cserhát hegység déli nyúlványában, a Gödöllői-dombság és az Alföld találkozásánál terül el. A falubeliek „Kis-Magyarországnak” nevezik, mivel megtalálható benne a két „nagy folyó”, a Galga és az Emse patak, valamint a dombvidék és az „Alföld” is.

Galgahévíz a hagyományosan paraszti gazdálkodást folytató falvak közé tartozik. Termőterü-lete kiválóan alkalmas nagyüzemi gazdálkodásra és kisüzemi kertészkedésre. Évtizedek során alakult a jelenlegi és hagyományos termesztéstechnika, vagyis nagyüzemi termesztésben mintegy 1100 hektáron búzát, kukoricát, napraforgót, olajretket termelnek. Családi gazdálko-dásban pedig mintegy 3-4000 hektáron zöldségféléket termesztenek.

A két termelési egység szorosan összefonódik, a Faluszövetkezet integráló szerepe folytán. A szervezetek megfelelő piaci kapcsolatokkal rendelkeznek, kihasználva Budapest közelségét, s a legkedvezőbb időben és feltételek mellett értékesítenek.

A kiemelkedő családi gazdálkodók hagyományos értékesítési formája közvetlenül a kispia-cokon történő értékesítés. A falu igazi hagyományát ez a paraszti életforma adta és adja ma is. Hagyományát népi énekeiben, elbeszéléseiben, táncában tartja és őrzi.

A Faluszövetkezetnek ezen felül még több irigylésre méltó büszkesége van:

 • Csodálatos környezetben egy 20 hektáros völgyzárógátas horgásztó áll a környékbeli és a távolabbi (pl. budapesti) horgászatot kedvelők rendelkezésére. A szervezett horgászattal igyekszünk a tó varázsát megtartani.
 • A horgásztavat egy 80 hektáros őstölgyes, jóléti pihenő erdő övezi, ami a környék legkedveltebb túrázó, kempingező és piknikező helye.
 • A tó környékén található zártkertekben már kialakulóban van egy jelentősebb üdülő centrum.
 • Itt található az ún. Szentandrás Domb, amelynek tetején az ásatások egy monostor alapjait találták meg és valaha ez volt a körülötte elhelyezkedő épületmaradványokkal a falu központja. Ennek emlékét ma a dombra épített monumentális (4 m magas) remete szobor őrzi.
 • A horgásztótól egy völgyben, csodálatos kirándulás szervezhető, akár gyalogosan, akár lovas hintóval.

A Faluszövetkezet a lakosság szolgálatában áll bármilyen mezőgazdasági jellegű szolgáltatással, segítséggel. Részt vesz a falu intézményeinek támogatásában (iskola, önkormányzat, stb.)

A Faluszövetkezetet hét fős igazgatóság irányítja, melynek elnöke Mészáros József, főkönyvelője Péli Lászlóné.

Látogassa meg településünket és a kínált lehetőségeket próbálja ki! Megéri!

Nagy Rudolf
elnök

Faluszépítő Egyesület

A Faluszépítő Egyesületet 1989-ben alakították Galgahévíz lokálpatrióta polgárai. Az alapító tagok célkitűzése a falu szépítése, megújítása, megóvása volt. Ez a kezdeti időszak a tagok igen lelkes önkéntes munkájával telt, s ennek hatása a mai napig érezhető, látható Hévízen. A Faluszépítő Egyesület Galgahévíz Önkormányzatával karöltve, az alábbi eredményeket érte el megalakulása óta.

 • A funkcióját vesztett régi temető helyén 1995-ben létrehozták a Kegyeleti Parkot, amely szobraival, régi szép síremlékeivel, növényzetével, azóta is a falu egyik legszebb színfoltja.
 • Létrehoztak egy tágas, füves, biztonságos játszóteret, amelyet az önkormányzat gondoz, s a falu gyerekeinek kedvenc játszó- és találkozóhelye.
 • Az általános iskola felújításakor az egyesület támogatta a Rákóczi kapu létrehozását.
 • 2000-ben a község méltó módon emlékezett meg a Millenniumról. E rendkívüli évforduló tiszteletére készíttette az önkormányzatSzent András remete fából készült, monumentális szobrát. E szobor szentandrásparti felállításának sokféle munkálatából az egyesület tagjai is kivették természetesen a részüket.
 • Több ízben vettek részt különféle nyári táborok megszervezésében, lebonyolításában, pl. kézműves, faluszépítő stb.
 • Az 1990 óta hagyománnyá vált faluünnepi rendezvények lebonyolításában is gyakran részt vett az egyesület, pl. környezetrendezés, vendégek fogadása családoknál stb.
 • Főleg a kezdeti időszakban gyakran szerveztek közös kirándulásokat, amelyeken elsősorban az egyesületi tagok vettek részt családjaikkal.

Nagyon fontos szerepet töltött be a Faluszépítő Egyesület életében a német testvérváros, Tonnenheide, hasonló célú civil szervezete, melynek vezetője Willi Krüger. Igen jó kapcsolat alakult ki a két egyesület között, ami kölcsönös látogatásokban, tapasztalatcserékben, vendégszereplésekben nyilvánult meg.

A Faluszépítő Egyesület révén, Rahden város és Galgahévíz önkormányzatai között is baráti viszony jött létre, melyet hivatalosan is testvérvárosi szerződéssel pecsételtek meg, melyet Willi Möhring és dr. Basa Antal írtak alá. A kilencvenes évek derekán Möhring urat Galgahévíz díszpolgárává választották meg. A német testvérváros több ízben anyagi és tárgyi segítséget is nyújtott Galgahévíz számára, s ez a segítség nem csupán az egyesületet, de az Ifjúsági Tánccsoportot, az óvodát, az iskolát, a Pávakört, a Tűzoltó Egyesületet, az önkormányzatot stb. is érintette. Különösen kedvelik német partnereink a Galgahévízi Ifjúsági Néptánc Csoport műsorait, ezt az is bizonyítja, hogy számos vendégszereplésre kaptak már meghívót.

Manapság a Faluszépítő Egyesület tagjainak a lelkesedése mintha egy kissé alábbhagyott volna, de remélhetőleg ez csupán egy átmeneti kis hullámvölgy. Bíznunk kell abban, hogy az alapító tagok gyermekei és unokái átveszik a staféta botot, és továbbviszik lelkesen azt az önzetlen munkát, amit a szülők kezdtek, s megértik, hogy ezáltal ők lesznek erősebbek.