Széchenyi 2020

Galgahévízi Hagyományőrző Együttes az 1970-es években alakult a község hagyományait tisztelő és szerető emberekből. Azok az évek termékeny időszakai voltak a csoportnak, hiszen számtalan belföldi és külföldi vendégszereplést tudhatott magáénak. Mint számtalan helyen, náluk is bekövetkezett egy „völgyi” időszak. De vannak olyan régi tagok, akik még hisznek abban, hogy ezen értékeket meg kell őrizni, igyekeznek a „dombtető” felé terelgetni a 2004. évben új tagokkal bővült csoportot.

Az újjáalakult együttes művészeti vezetője Hajdú István, a pávakor dalait Gregori Éva tanítja be, s az együttes elnöke Vanó András.

Túl vannak már területi minősítőn, belföldi vendégszerepléseken, valamint, egy augusztusi, franciaországi turnén is. Igen jó kapcsolatot tartanak a vajdasági Kikindán élő, hagyományaikat szintén tisztelő barátaikkal.

A csoport rendszeresen képviseli Galgahévízt a Pávaköri találkozókon is, a visszajelzések szerint igen nagy sikerrel, hiszen 2005. évben, Egerben „TERÜLETI KIVÁLÓ” minősítést kapott. Majd 2006 tavaszán, Székesfehérváron térségi arany, ugyanez év őszén Egerben országos arany minősítést, és ARANYPÁVA Díjat kapott.

A csoport fontos feladatának tartja a magyar emberek ünnepköréhez tartozó hagyományok őrzését, ezek feldolgozását, színpadra vitelét. Az együttes a Galga mente táncait, hagyományait mutatja be, autentikus – tematikus, valamint táncházi műsorszámokkal.

Öltözetükre színes, a korosztályokat megkülönböztető viselet a jellemző.

Előadásukban az alábbi műsorok láthatók:

  • „A FONÓBAN…” karácsony böjtjének előestéje…
  • „SZÁRAZ SZERDA LESZ A HÉTEN…” c. műsor a farsang utolsó napját, a „kútba estem” játék tipikus párválasztását mutatja be, hiszen farsangi időszakban nézte ki a lányt a maga számára a fiú. A felszabadult mulatás a farsang utolsó napjának köszönhető, hiszen a napok óta folyó mulatságot már a hathetes böjt követi.
  • „KÉRETÉS….” a bálban kiszemelt leány táncoltatása, majd a kéretés hagyományának bemutatása a lányos háznál.
  • „A CSÁKI BÍRÓ LÁNYA” című balladát új feldolgozásban láthatjuk.

Előkészületben: GALGAHÉVÍZI LAKODALMAS

Asszonyok és férfiak…
Asszonyok és férfiak Fiúk és lányok csoportja Vasárnap délután a Bika-tó partján

Köszönjük tagjainknak társadalmi tevékenységben végzett munkáját, az Önkormányzat támogatását, hiszen eddig is, és remélhetőleg a jövőben is adja támogatását a hagyományok ápolásához, és elősegíti azon törekvést, melyről Kodály Zoltán így ír:

” És mindez az ékszer is holt kincs a láda fenekén. Életet akkor kap, ha viselik: a népdal is, mennél többeké lesz, annál nagyobb lesz világító ereje.”

Bízunk benne, hogy ez az erő megmutatkozik a galgahévízi emberek tetteiben és hirdetik – őrzik őseink hagyományait.

Vanó András 
elnök

FIGYELEM!

Az együttes szívesen vállal fellépéseket az alábbi műsoraival:

  • Farsangoló
  • Csáki bíró lánya
  • Advent idején a fonóban
  • Kéretés

Az együttes részét képező PÁVAKÖR számos „szerelmes”, „katonás”, valamint „aratós” csokorral szintén szívesen vállal fellépést!

Share This