Galgahévíz festői szépségű tájon, a Cserhát hegység déli nyúlványában, a Gödöllői-dombság és az Alföld találkozásánál terül el. A falubeliek „Kis-Magyarországnak” nevezik, mivel megtalálható benne a két „nagy folyó”, a Galga és az Emse patak, valamint a dombvidék és az „Alföld” is.

Galgahévíz a hagyományosan paraszti gazdálkodást folytató falvak közé tartozik. Termőterü-lete kiválóan alkalmas nagyüzemi gazdálkodásra és kisüzemi kertészkedésre. Évtizedek során alakult a jelenlegi és hagyományos termesztéstechnika, vagyis nagyüzemi termesztésben mintegy 1100 hektáron búzát, kukoricát, napraforgót, olajretket termelnek. Családi gazdálko-dásban pedig mintegy 3-4000 hektáron zöldségféléket termesztenek.

A két termelési egység szorosan összefonódik, a Faluszövetkezet integráló szerepe folytán. A szervezetek megfelelő piaci kapcsolatokkal rendelkeznek, kihasználva Budapest közelségét, s a legkedvezőbb időben és feltételek mellett értékesítenek.

A kiemelkedő családi gazdálkodók hagyományos értékesítési formája közvetlenül a kispia-cokon történő értékesítés. A falu igazi hagyományát ez a paraszti életforma adta és adja ma is. Hagyományát népi énekeiben, elbeszéléseiben, táncában tartja és őrzi.

A Faluszövetkezetnek ezen felül még több irigylésre méltó büszkesége van:

  • Csodálatos környezetben egy 20 hektáros völgyzárógátas horgásztó áll a környékbeli és a távolabbi (pl. budapesti) horgászatot kedvelők rendelkezésére. A szervezett horgászattal igyekszünk a tó varázsát megtartani.
  • A horgásztavat egy 80 hektáros őstölgyes, jóléti pihenő erdő övezi, ami a környék legkedveltebb túrázó, kempingező és piknikező helye.
  • A tó környékén található zártkertekben már kialakulóban van egy jelentősebb üdülő centrum.
  • Itt található az ún. Szentandrás Domb, amelynek tetején az ásatások egy monostor alapjait találták meg és valaha ez volt a körülötte elhelyezkedő épületmaradványokkal a falu központja. Ennek emlékét ma a dombra épített monumentális (4 m magas) remete szobor őrzi.
  • A horgásztótól egy völgyben, csodálatos kirándulás szervezhető, akár gyalogosan, akár lovas hintóval.

A Faluszövetkezet a lakosság szolgálatában áll bármilyen mezőgazdasági jellegű szolgáltatással, segítséggel. Részt vesz a falu intézményeinek támogatásában (iskola, önkormányzat, stb.)

A Faluszövetkezetet hét fős igazgatóság irányítja, melynek elnöke Mészáros József, főkönyvelője Péli Lászlóné.

Látogassa meg településünket és a kínált lehetőségeket próbálja ki! Megéri!

Nagy Rudolf
elnök

Share This