Széchenyi 2020

Ezúton értesítjük a tisztelt lakosságot, földtulajdonosokat és földbérlőket, hogy az OGD Mogyoród Koncessziós Kft.  – mint bányavállalkozó – megbízásából a „Mogyoród” kutatási területen lévő bányatelkeken az Acoustic Geofizikai Szolgáltató Kft. (1139 Budapest, Forgách utca 11-13, cégjegyzékszám: 01-09-886173) ”Bag 3D” szeizmikus mérést végez.

A kutatást a Pest Megyei Kormányhivatal Bányafelügyeleti Főosztálya a 3827-12/2019 számú MÜT engedéllyel hagyta jóvá.

A tervezett teljes mérési terület kiterjedése: 402.84 km2, az alábbi 25 település kül- és belterületét érinti:

Aszód, Bag, Boldog, Domony, Galgagyörk, Galgahévíz, Galgamácsa, Gödöllő, Hévízgyörk, Iklad, Isaszeg, Jászfényszaru, Kálló, Kartal, Kerepes, Szada, Szentlőrinckáta, Tóalmás, Tura, Vácegres, Váckisújfalu, Vácszentlászló, Valkó, Veresegyház, Zsámbok

A kutatás az egész kutatási területre vonatkozóan előreláthatólag 2020. január 25. és 2020. április 15. között zajlik. Egy-egy szűkebb térség (4-5 km-es körzet)  érintettsége a munkálatok során jellemzően 5-7 nap.

– A mérések első fázisában a 2-3 fős geodéta mérőcsoport megkezdi a tervezett szeizmikus vonalak kitűzését. GPS segítségével kijelölik és számozott fakarókkal megjelölik az érzékelők pontjait az ingatlanokon, közutakon és a települések utcái mentén. Zárt/bekerített ingatlanokat a mérés nem érint, amennyiben mégis szükséges lenne érzékelők elhelyezése, akkor az csak az életvitelszerűen lakott ingatlanoknál, a tulajdonos jelenlétében/engedélyével történik.

– Következő lépésként a kábeles csoportok a kijelölt pontok mellé geofonokat helyeznek el, amelyeket hegyes végükkel a talajba szúrnak. Az érzékelők nagyjából 5-7 napig maradnak a területen. Ezek a speciális eszközök csak szeizmikus kutatásra használhatók, más számára értéktelenek, használhatatlanok.

Érzékelő műszer

-Harmadik fázisként a szeizmikus jelgerjesztés történik a lenti képen látható önjáró vibrátor gépekkel. A gépek működése a mezőgazdasági gépekhez hasonló zajjal jár, valamint vibrációs hatás érzékelhető, amely az épületek biztonságát, állagát nem veszélyezteti.

szeizmikus vibrátor

-A mérési munkálatok végeztével minden kábelt és jelölőkarót eltávolítunk a terepről.

A mérés eredményeként földtani keresztmetszeteket (szelvényeket) kapunk, amelyek érzékletesen szemléltetik a szerkezetek mélységét, vastagságát és kifejlődését. Az adatok komplex értelmezése egy olyan geológiai modell felállítását teszi lehetővé, amely megbízhatóan képezi le a kutatási terület földtani szerkezetét.

KÉRJÜK A KITŰZÖTT KARÓKAT ÉS A REZGÉSÉRZÉKELŐ MŰSZEREKET NE MOZDÍTSÁK EL, A MUNKA BEFEJEZTÉVEL SZAKEMBEREINK AZOKAT ELTÁVOLÍTJÁK!

Amennyiben a tevékenység során kérdései, észrevételei vannak, kezdeményezzen egyeztetést munkatársainkkal az alábbi telefonszámon:

Romvári Zalán +36-70/375-6280
Karvalics Anett +36-70/507-0099

Megértésüket, türelmüket és együttműködésüket előre is köszönjük!

Share This